Installing Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn) on a ThinkPad T61

From ThinkWiki
Revision as of 14:40, 6 July 2007 by Jricketson (Talk | contribs) (NVIDIA Quadro NVS 140M (Solved))

Jump to: navigation, search

We'll I got it basically working, so far (will update as i get more thing working).


SATA Issues

At first, the Ubuntu Live CD would not start at all, this seems to be a problem with the SATA AHCI driver. I had to go into the BIOS and change the SATA driver from ACHI to compatibility (What is the difference? Am I loosing performance?).


After you've installed and booted, try the advice from Problems_with_SATA_and_Linux. Do this:

# echo options libata atapi_enabled=1>/etc/modprobe.d/atapienable && update-initramfs -u

Then try turning AHCI back on in the BIOS. On a custom-built 2.6.21.5 kernel, my DVD drive appears as /dev/hda and DMA works. --Kc8tbe 12:45, 1 July 2007 (UTC)

NVIDIA Quadro NVS 140M (Solved)

After initial issues like those explained above in the SATA Issues, I received the xorg error 'fatal error: no screens found'. I was able to boot into Safe Graphics Mode and run the installer, though I had to move both window manager bars to see enough of the install window to use it.

Alternatively, you can download the drivers via wget in a console. Take care to follow the instructions in the NVidia Forum and uninstall all the packages wit apt-get remove, as descirbed. Then run the nvidia installer.

Remember that, after you upgrade the kernel, you also have to re-install the drivers.

After installing the NVIDIA drivers, your laptop may not wake after suspend or hibernation. I followed these instructions to fix it Ubuntu Community Help.

Alternative NVIDIA driver installation

Instead of installing the NVIDIA drivers manually as described above, you can try using Envy. It automatically installs the latest NVIDIA drivers, and cleans up any previous installations.

Intel Graphics Media Accelerator X3100 (Chipset GM965) (Solved)

After that the CD seemed to boot but the screen was just garbage Picture. In order to get around that issue I had to go back and download the Alternate CD, which allows you to install in text only mode. From here, the text-only install went okay. Changing the VGA settings on the regular CD worked for me.

When I booted up after the installation, I was still getting the same garbage on the screen. To resolve this I edited my xorg.conf file as shown. I also had to install the latest kernel for Feisty, as the one off of the install disk did have have /dev/agpgart. And I could then use X11. There were still some issues however. The screen seemed somewhat fuzzy. This was a little more challenging of a fix... I found this mailing list posting, according to it, there was a small glitch in the driver. To fix it:

apt-get source xserver-xorg-video-intel
cd xserver-xorg-video-intel-1.9.94/
vim src/i830_lvds.c
Goto line 230 and delete (PFIT_ENABLE | VERT_AUTSCALE ....);, replacing it with 0;  then quit vim
dpkg-buildpackage -rfakeroot -uc -b
cd ..
dpkg -i xserver-xorg-video-intel_1.9.94-lubuntu3_amd64.deb (wont be amd64 with a 32-bit install)

Now reboot your computer, and it should work. **NOTE: For some reason just restarting X didn't fix it, seems like you must reboot.** At this point you should have a nice, crisp display.

I am still working on aiglx and compiz (switching desktops on a cube doesnt seem to work, though I have some ideas...). There are some issues with OpenGL apps freezing Xorg as well, but the standard 2D desktop works flawlessly.


It doesn't seem to be necessary to modify the soruce of xserver-xorg-video-intel anymore, but 3D-acceleration doesn't seem to be stable yet and kdm occasionally needs to be restarted after a login attempt.--Kc8tbe 12:49, 1 July 2007 (UTC)

ThinkFinger

Ubuntu does not come with a package for thinkfinger. Downloading the most recent source and building it was simple enough: Download most recent version (0.3 at time of writing)

tar xvzf thinkfinger-0.3.tar.gz
cd thinkfinger-0.3/
./configure --with-securedir=/lib/security --with-birdir=/etc/pam_thinkfinger
make -j5             (hey its dual core!)
sudo make install

Configuring it is easy as well, open /etc/pam.d/common-auth:

auth sufficient pam_thinkfinger.so
auth required pam_unix.so try_first_pass nullok_secure

Now just run sudo tf-tool --add-user <username> and it will all be setup. (I found this somewhere on the web, I wish I could give a source but I'm afraid I cant find it, thank you Anonymous!).

HDAPS

This seems to be working fine now, I just follow the step on How_to_protect_the_harddisk_through_APS. Using hdaps-gl does the inverse of the accelerometer, though it's not really a big deal, the harddrive protection should still work.

WiFi

If you have Intel 4965AGN WiFi card, you have to use ndiswrapper OR use backported kernel from Ubuntu Gutsy (Anybody have howto?) and use following: http://kuscsik.blogspot.com/2007/06/how-to-install-intel-4965-wireless.html

If you have the Atheros card, Ubuntu should automatically install madwifi, which works out of the box


Works for me with iwlwifi-4965-ucode-4.44.15, iwlwifi-0.0.34, and mac80211-8.0.1. The catch is, you need to patch your kernel with mac80211, which will fail at compile time with the stock Ubuntu sources. Worked for me with vanilla 2.6.21.5 sources patched for tp_smapi and hdaps protect. Make sure to disable CONFIG_NET_WIRELESS_RTNETLINK in your kernel config.

You can download what you need for for iwlwifi and mac80211 from http://intellinuxwireless.org .--Kc8tbe 13:00, 1 July 2007 (UTC)

Can you hear me now?.... What? (Solved!)

After upgrading to 1.0.14 I still had no sound, and this took about a week to solved (though it was so sadly obvious though). Just upgrading to alsa 1.0.14 will not be enough, there were a few patches released right after the release that fix the Thinkpad's. The reason I missed this was because it was the same day so the release of 1.0.14!

Anyway download the source code to the alsa-driver and apply these patches: (links to the revisions)

Please use CVS version of ALSA instead. All of these patches are commited.

After doing a make and make install reboot your computer (or rrmmod snd-hda-intel && modprobe snd-hda-intel). And run alsamixer (for me it only works as root atm). You will have to play with the settings a bit. Make sure the speaker option is not muted and leave the Internal Mic Boost at 0, other wise you will have a really loud microphone feedback sort of sound constantly.

I had to chmod -R 777 /dev/snd/ to get everything work for now. (THIS IS NOT THE CORRECT WAY TO DO IT, IT WILL NOT STAY BETWEEN REBOOTS!).

Audio playback should then work, audio capture (microphone) doesn't seem to work, but I am probably not going to try and fix it, I don't use the capture so I am not concerned with that at the moment. Update: With ALSA CVS, microphone seems to work

If you can't hear the mic boost mic settings. Here are my settings at KMix Output

  Mic - low
  Mic Boost - full

Input

  Mic boost [enable] - medium
  capture [enable] - medium

works great with Skype. Also you can use the 'mic level meter' on KRecord to check the mic

In Gnome, default channel mapped to thinkpad volume buttons is MIC, which is bad. Go to System->Preferences->Sound->Default mixer tracks to change it

Please note that internal speakers doesn't work with ALSA CVS. Use the headphone jack. Solution?

Suspend

Suspending doesn't work by default. It succesfully suspends, but after resuming, Kernel panic occurs. I didn't test hibernate. I managed to get suspend to ram to work by using this script:

#!/bin/sh

# if launched through a lid event and lid is open, do nothing
echo "$1" | grep "button/lid" && grep -q open /proc/acpi/button/lid/LID/state && exit 0

# remove USB 1.1 driver
rmmod uhci_hcd
rmmod ehci_hcd

# sync filesystem and clock
sync
/sbin/hwclock --systohc

# switch to console
FGCONSOLE=`fgconsole`
chvt 6

# go to sleep
sleep 5 && echo -n "mem" > /sys/power/state

# readjust the clock (it might be off a bit after suspend)
/sbin/hwclock --adjust
/sbin/hwclock --hctosys

# reload USB 1.1 driver
modprobe uhci_hcd
modprobe ehci_hcd

# turn on the backlight and switch back to X
chvt $FGCONSOLE

It's very similar to script posted on thinkwiki, but I had to add ehci_hcd to removed modules and remove some radeon stuff (when using Nvidia)

Problems the problem with this suspend script is, that after resuming, the laptop is incredibly slow. Applications start about 20 seconds, Firefox is lagging. But processor doesn't run at highest frequency, nothing seems unusual. Suggestions?

When using this script, my USB ports are 'dead' after resume (i.e. nothing connected to it gets any power). I have commented out 'rmmod ehci_hcd' and 'modprobe ehci_hcd' lines, to make the USB ports active after a suspend/resume cycle. (this is using nvidia card)


Suspend and hibernate work out-of-the-box for me with the 2.6.21.5 kernel, except that you need to put acpi_sleep=s3_bios in the kernel command line (i.e. at the end of each kernel line in /boot/grub/menu.lst). --Kc8tbe 13:03, 1 July 2007 (UTC)

Hmm, with 2.6.21.5 + acpi_sleep=s3_bios, laptop suspends, but resume fails - machine locks up. This is with nvidia 140. Same result when doing it at console. When I resume, I hear a beep and the machine hangs. Have to hard-reset. Suggestions?

Brightness

Changing brightness doesn't work at all. There are many issues. I tried Gutsy and still the same (even worse)

Not a real solution, but if using the vesa driver, brightness control works. --Daniel06 11:58, 4 July 2007

Webcam

The webcam in T61 is some sort of UVC camera: Found UVC 1.00 device Integrated Camera (17ef:1004). The module loads out of the box. I tested the camera using: Luvcview: http://mxhaard.free.fr/spca50x/Investigation/uvc/luvcview-20070512.tar.gz Just compile and run using ./luvcview -f yuv (JPG format doesn't work)

I also tried gqcam and webcam, but both doesn't work (first SEGFAULTs, second prints Invalid argument)

luvcview has a button to take pictures. Place your mouse over the buttons at the bottom of the window, and their function is revealed in the title bar. Unfortunately, the button for avi capture does not seem to work (although it does tell you what the video framerate is, which is helpful).

To capture a video stream, run ./luvcview -f yuv -S To play back the video stream, run mplayer -demuxer rawvideo -rawvideo fps=7:w=320:h=240:yuy2 stream.raw

64bit systems issues

If you are running 64bit Ubuntu, you will face some problems wit 32bit only proprietary applications. Most of them can be solved.

Firefox & Flash

You can use 32bit version of Firefox (see google), or use http://gwenole.beauchesne.info/projects/nspluginwrapper/ nspluginwrapper] which i prefer:

sudo apt-get install ia32-libs ia32-libs-gtk linux32 lib32asound2 alien

Now download both nspluginwrapper rpms (Plugin + Viewer) and convert them:

sudo alien nspluginwrapper*.rpm
sudo dpkg -i nspluginwrapper*.deb

Download Adobe Flash Player: http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/install_flash_player_9_linux.tar.gz

tar -xvzf install_flash_player_9_linux.tar.gz
cd install_flash_player_9_linux
sudo install libflashplayer.so flashplayer.xpt /usr/lib/firefox/plugins
nspluginwrapper -i /usr/lib/firefox/plugins/libflashplayer.so
cd ~/.mozilla/plugins/
sudo install npwrapper.libflashplayer.so /usr/lib/mozilla-firefox/plugins/

This howto is taken from Smehlik Webzine (in Czech)

Skype

Download Skype for Ubuntu Feisty Use this commandlibdbus, libqt4-core, libqt4-gui, libsigc++ to determine missing libraries:

ldd /usr/bin/skype | grep not

It should be these:

libdbus, libqt4-core, libqt4-gui, libsigc++ (2.0 version)

Download them from http://packages.ubuntu.com (32bit versions!)

mkdir testlibs
dpkg-deb --extract <deb file> testlibs

Now copy everything from testlibs to /usr/lib32

cp -r testlibs/usr/lib/* /usr/lib32

Freedom lovers are advised to avoid proprietary systems like Skype, however. Centralized directories and signalling architectures can't be good for your health.

Overall

I initially had some big problems getting this working, but now its working quite well. The wifi card worked at startup (uses madwifi) and I am happy because I don't seem to need any proprietary software to run this system.

Discussion

In case you missed it the discussion page (for questions/responses) is right here: http://www.thinkwiki.org/wiki/Talk:Installing_Ubuntu_7.04_%28Feisty_Fawn%29_on_a_ThinkPad_T61

References