Difference between revisions of "Talk:Installing Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) on a ThinkPad T61"

From ThinkWiki
Jump to: navigation, search
Line 4: Line 4:
  
  
==New Nvidia Driver released==
+
==Twinview?==
  
http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_100.14.19.html
+
This was on the wiki so I moved it here for discussion:
  
Time to test, supposedly it stabilizes compiz. When I get home tonight I will write up install instructions and what it fixes if someone doesn't beat me to it.
+
Has anyone found a fix for this?
 +
Does the Ubuntu wiki <https://help.ubuntu.com/community/NvidiaTVOut> work?
 +
What adjustments are needed for Gutsy and  NVIDIA Quadro NVS 140M
  
: The new NVIDIA driver doesn't fix the compiz+3d accel bug, causing X to crash, at least not on my system.  I have the NVIDIA Quadro FX570M. I've removed compiz from my system since I value a buggy NVIDIA driver more than cheesy desktop effects.  [[User:Rybu|Rybu]]
+
Is it possible to do set up Twinview with movies that don't span screens in the Applications->System Tools->Nvidia Settings?
  
 
== Core 2 Duo running at 800 mHz? ==
 
== Core 2 Duo running at 800 mHz? ==

Revision as of 14:12, 19 October 2007

Renamed the page

I renamed the page since we are now at "Beta" and not Tribe.


Twinview?

This was on the wiki so I moved it here for discussion:

Has anyone found a fix for this? Does the Ubuntu wiki <https://help.ubuntu.com/community/NvidiaTVOut> work? What adjustments are needed for Gutsy and NVIDIA Quadro NVS 140M

Is it possible to do set up Twinview with movies that don't span screens in the Applications->System Tools->Nvidia Settings?

Core 2 Duo running at 800 mHz?

The applications Sysinfo and PowerTOP both say that my CPU is running at 800 MHz. When I first open Sysinfo, it says a number around 2 GHz but it then drops to 800 MHz. Sysinfo says something about laptop CPU frequency changing (being "dynamic"), but it remains static at 800 MHz. SteveSims 00:51, 13 September 2007 (UTC)


This is normal. This is the "frequency scaling" feature of the laptop. Whenever the processors aren't being used they drop down to 800MHz to conserve power. All you have to do is run some CPU-intensive task and you'll see them jump up to 2GHz. There's a little applet that you can add to the top panel called "CPU Frequency Scaling Monitor" that will let you watch the processor speed up and down in real time: Right-click on the top panel bar and select "Add to Panel" to find it; it's under "System and Hardware" --Mike Richards 06:31, 13 September 2007 (UTC)


Desktop_Applet crash on login after update (2007-09-16) with x86 and AMD64 versions (Fixed in daily build 20070918, reappears in 20070919.1)

I found out that my Thinkpad T61 is a 64-bit machine so I installed the 64-bit version of Ubuntu 7.10 Tribe 5. I tried updating the machine, which worked fine until it had to configure and install my updates. With about 12 minutes remaining it hangs up and the terminal within the Update Manager says that some components must be restarted (and the update hangs) so I restart my computer. When I log in, I get an error message that says something about a Deskbar_Applet not working, and it asks me if I want to delete it. Regardless of my selection, I can no longer update the machine nor run Applications --> Add/Remove. I thought it must be a difference between AMD64 and Intel's x86-64 near-clone, so I re-installed the 32-bit version. When I updated, the same thing happened after I updated it. I'm guessing this is a bug withing the GUI or the package manager.

However, I can load Firefox from my panel just fine. SteveSims 05:01, 17 September 2007 (UTC)

I had a similar problem. I found if I just avoided updating the system until after a full reboot, things were fine. Rybu
The most recent update (9-18-2007) solves this problem.
The problem appears again in 20070919.1, at least the AMD64 version (I haven't tested the x86-32 version). SteveSims 21:49, 19 September 2007 (UTC)
And it still exists as of September 20th. SteveSims 04:53, 21 September 2007 (UTC)

Touchpad issues

After updating on September 18th from the original x86 Tribe 5, tapping the touchpad hard no longer clicks, and the right edge no longer scrolls. SteveSims 01:59, 19 September 2007 (UTC)

Go to System -> Preferences -> Mouse. In the Touchpad tab you can activate tap to click and vertical scrolling. --aerials 13:05, 21 September 2007 (UTC)

Daily build 20070918 AMD64 won't install

Double-clicking on the Install icon in the LiveCD does nothing. No window loads, I can't install it from the LiveCD. SteveSims 01:59, 19 September 2007 (UTC)

Volume/Sound Buttons

In Kubuntu 7.10 beta work mute button but anything display on screen/desktop. When I press the volume up button, on the screen display a window and always write 11%, and the volume not hight (if mute is on then mute disabled). When I press the volume down button display 0% but the volume not down.

When the mute is enabled the kmix not display mute. Fitopaldi

If add this lines to ~/.kde/share/config/khotkeysrc the volume up button and volume down button works perfectly with kmix with DCOP.

[Data_4]
Comment=
DataCount=2
Enabled=true
Name=Thinkpad
SystemGroup=0
Type=ACTION_DATA_GROUP

[Data_4Conditions]
Comment=
ConditionsCount=0

[Data_4_1]
Comment=
Enabled=true
Name=Volume up
Type=DCOP_SHORTCUT_ACTION_DATA

[Data_4_1Actions]
ActionsCount=1

[Data_4_1Actions0]
Arguments=1
Call=increaseVolume
RemoteApp=kmix
RemoteObj=Mixer0
Type=DCOP

[Data_4_1Conditions]
Comment=
ConditionsCount=0

[Data_4_1Triggers]
Comment=Simple_action
TriggersCount=1

[Data_4_1Triggers0]
Key=XF86AudioRaiseVolume
Type=SHORTCUT

[Data_4_2]
Comment=
Enabled=true
Name=Volume down
Type=DCOP_SHORTCUT_ACTION_DATA

[Data_4_2Actions]
ActionsCount=1

[Data_4_2Actions0]
Arguments=1
Call=decreaseVolume
RemoteApp=kmix
RemoteObj=Mixer0
Type=DCOP

[Data_4_2Conditions]
Comment=
ConditionsCount=0

[Data_4_2Triggers]
Comment=Simple_action
TriggersCount=1

[Data_4_2Triggers0]
Key=XF86AudioLowerVolume
Type=SHORTCUT

But this is a temporal solution. ;) With this solution not work the volume info screen. Fitopaldi

Brightness buttons

The brightness buttons used to work on my system. But now that I have 2 displays, they don't work anymore. When I first installed Ubuntu 7.10 the brightness buttons did not work but I found some tips on-line to enable them... unfortunately I don't remember what those tips were... silly me... I'll dig up the info and put it into the wiki, soon. Rybu

In Kubuntu Gutsy don't work anymore. When I first installed Kubuntu 7.10 (tribe 5) yes work on console screen, but later the first update not work this. (NVIDIA GPU) Fitopaldi

Compiling existing information

This [[1]] link has some useful information that is worthwhile compiling into the wiki here. Rybu

Desktop effects don't consistenly work

I installed new themes and updated today and suddenly the new desktop effects that were added to 7.10 don't work.

However, Deskbar_Applet doesn't crash with the update, even though it does with today's most current LiveCD. SteveSims 06:37, 21 September 2007 (UTC)

NetworkManger Intermittently Fails To Start, No Networking When It Fails

After the most recent Kernel patch under Gutsy, NetworkManager doesn't always manage to run when I boot, and when it fails I have no networking. If I try init.d/networking restart, it fails with 'unknown device' for all devices. Looking through the logs, my best guess is ath0 isn't ready when NetworkManager starts, so it starts cycling through other devices until it crashes. Does anyone have any ideas? It seems to only work about 1-2 boots out of 10.

I installed libdvdcss2, but DVD playback still doesn't work

I have all the GStreamer plugins. When I insert a DVD movie, Movie Player loads and I hear sound but there's no video. If I try to open a video from a location, I get this dialog box:
Totem no plugins.png

I always like the idea of using GStreamer instead of Xine, but the fact is, I've never really gotten DVDs to work very well without installing totem-xine. Maybe you don't want to do that, but if you haven't tried it, consider installing totem-xine? --Plumpy 23:32, 25 September 2007 (UTC)
Here's what I get when I install totem-xine from Synaptic:
Totem-xine no DVD playback.png
SteveSims 00:32, 26 September 2007 (UTC)
I decided to install some more xine plugins but now Totem closes immediately after opening if I insert a DVD. Here's a log of my xine package installations:
Commit Log for Tue Sep 25 17:25:49 2007


Installed the following packages:
libxine1-console (1.1.7-1ubuntu1)
libxine1-gnome (1.1.7-1ubuntu1)
libxine1-plugins (1.1.7-1ubuntu1)

Commit Log for Tue Sep 25 17:23:33 2007


Installed the following packages:
libpostproc1d (3:0.cvs20070307-5ubuntu4)
libxine1-ffmpeg (1.1.7-1ubuntu1)

Commit Log for Tue Sep 25 17:14:25 2007


Removed the following packages:
totem-gstreamer

Installed the following packages:
libmodplug0c2 (1:0.7-5.2ubuntu1)
libpulse0 (0.9.6-1ubuntu2)
libxcb-shape0 (1.0-3)
libxcb-shm0 (1.0-3)
libxcb-xv0 (1.0-3)
libxcb1 (1.0-3)
libxine1 (1.1.7-1ubuntu1)
libxvmc1 (2:1.0.4-2ubuntu1)
totem-xine (2.20.0-0ubuntu1)

x86 vs 64bit on core 2 duo

What to choose? Why, why not?

In my case, I've installed the 64bit kernel. I develop some of my own software which has a fair amount of optimizations with the 64-bit architecture. Rybu
64-bit will run faster. I say install the AMD64 version. Don't let your new, fast 64-bit processor go to waste! SteveSims 06:16, 5 October 2007 (UTC)

Black screen at boot

When try to boot gutsy-desktop-amd64 the screen turns black, even when i use "Safe Graphics" mode. Having a nVIDIA Quadro NVS 140M card

TURNS OUT I JUST NEED PATIENCE... sorry

Update 2007-10-11 works fine

Announcement. SteveSims 05:15, 2 October 2007 (UTC)

Power Consumption

I have enabled laptop-mode (level 2) and also used PowerTOP to optimize the power consumption of my T61 with NVIDIA 140M. But even though the brightness is set at minimum the power consumption just does not want to drop below 19W. Is this a usual behaviour?